Książka – poradnik – dla kobiet w ciąży i ich najbliższych. Autorka w przystępny sposób prezentuje znaczenie i zasady zdrowego odżywiania w ciąży, obala mity i doradza, jak pokonać ciążowe dolegliwości. Autorka podkreśla, że to co przyszłe mamy jedzą w ciąży ma wpływ na przyszłe upodobania jedzeniowe dziecka a zdrowa, różnorodna i dobra jakościowo dieta ma ogromne znaczenie dla maluszków i ich mam. Magdalena Makarowska z wykształcenia jest biotechnologiem i dietetykiem. Jako praktykujący dietetyk pomogła zrzucić nadwagę wielu osobom w różnym wieku, o różnym stanie zdrowia i o różnych upodobaniach kulinarnych. Jej wiedza i wieloletnie doświadczenie zaoowocowało licznymi rozmowami w programach telewizyjnych (m.in. Dzień dobry TVN).
Dieta, jakkolwiek byśmy ją nazywali, ma być smaczna, aromatyczna, kolorowa i zdrowa! Taka właśnie jest jesień, wraz z którą możemy rozpocząć zmianę naszego żywienia.
Jesień to pora roku pełna barw i opadających liści. Niech wraz z nimi spadną także nasze kilogramy! Chłodne wieczory i plucha na dworze bywają usprawiedliwieniem dla niezdrowego podjadania, którego skutki maskujemy ubraniem na cebulkę. Nie tędy droga! Mówią nam: „Bądź piękna na wiosnę!” Po co czekać tak długo? Sylwester jest wcześniej ;-) Zadaniem odchudzania jest zmiana nawyków żywieniowych nie tylko na czas dochodzenia do optymalnej wagi ciała, ale na zawsze. Wiem, że może brzmi to nieprawdopodobnie, ale zaręczam, że po zakończeniu kuracji decyzja o trwałej zmianie sposobu żywienia stanie się dla Was zupełnie oczywista. Zdrowa dieta to całościowy styl jedzenia, nie tylko kilka wybranych przepisów na parę tygodni. Zmiana nawyków ma doprowadzić nas do zdrowej i smukłej sylwetki na zawsze! A na taką zmianę dobra jest każda pora roku, aczkolwiek inny jest styl przyrządzania potraw. W przepisach jesienno-zimowych dominują rozgrzewające dania przyprawione imbirem, papryką czy cynamonem, sycące, gorące i aromatyczne zupy, ciepłe śniadania. A czy łatwiej jest chudnąć zimą, czy latem? Nie ma różnicy! Najtrudniej jest podjąć wyzwanie o zmianie stylu żywienia, a co za tym stoi stylu życia. Nie odkładajmy więc dbania o siebie, nie przykrywajmy kompleksów kożuchem, a własnych słabości zbliżającą się jesienną chandrą. Kalorie? Kto by je liczył? Jedz mądrze, kontroluj spożywanie wyznaczonych produktów i kolejności posiłków, a na efekty nie trzeba będzie czekać do wiosny!
Kiedy najczęściej myślimy o odchudzaniu? Oczywiście, wiosną i latem. Gdy ściągamy z siebie kolejne warstwy ubrań, nie zawsze zachwyca nas to, co znajdujemy pod spodem. I tak, zamiast cieszyć się wiosną, słońcem i rosnącą temperaturą wokół, martwimy się naszym wyglądem i staramy ukryć efekty zimowych grzeszków za obszernymi ubraniami. Czy warto tak psuć sobie humor na lato?
Nie dajmy się wiosennemu przesileniu, przygotujmy ciało i duszę na wakacyjne przygody i cieszmy się piękną pogodą!
Ta książka pomoże wam w tym, zanim rozpocznie się lato :)
Znajdziecie w niej praktyczne porady, jak bez wyrzeczeń gubić zbędne kilogramy i nie przegrzewać organizmu, a jednocześnie zdrowo i smacznie jeść. Książka zawiera plan posiłków na 5 tygodni, listy zakupów, przepisy na zdrowe pyszności i dietetyczne triki, które warto stosować podczas upałów.
Wydanie 2011r.
Oprawa broszurowa.
Strony 246.
Format 16,5x20,5cm.
Aby schudnąć, trzeba jeść!
Jestem szczerą wyznawczynią hedonistycznego odżywiania się, a nawet hedonistycznego odchudzania. Uważam zresztą, że jest to jedyna mądra metoda na odchudzanie: jedzenie smacznych potraw z zachowaniem zasad, które pomagają wygrać z nadmiernym apetytem. Moja dieta nie pozbawia organizmu żadnych środków odżywczych. Jej skuteczność opiera się na regularności posiłków, odpowiednim doborze składników i kolejności spożywania ich w ciągu dnia. Żadna z osób, które udało mi się odchudzić, nie wraca do starych nawyków. Wszystkie twierdzą, iż jedzenie, które proponuję, jest tak pyszne, że teraz cała rodzina odżywia się w ten sposób. I to właśnie jest sukces! Przepraszam, że nie jestem na Dukanie... Książka pełna przepisów i zdjęć potraw.
Wydanie 2011r.
Oprawa broszurowa.
Strony 246.
Format 16,5x20,5cm.
Moi klienci w trakcie kuracji odchudzającej obchodzą różne uroczystości rodzinne i towarzyskie, organizują święta i kinderbale - i świetnie sobie z tym radzą. Po urządzeniu takiej \"zdrowej uczty\" przychodzą do mnie zachwyceni łatwymi do zrobienia i pysznymi potrawami, które przyrządzili z zaproponowanych przeze mnie przepisów.
O ile trzymamy się najważniejszych reguł nowego stylu odżywiania, takie \"imprezowe szaleństwa\" nie wpływają negatywnie na naszą wagę, a jednocześnie są miłymi przerywnikami w codziennym jadłospisie. Gotując z pasją, wkładając serce w każdą potrawę, jesteśmy w stanie w krótkim czasie wyczarować kulinarne majstersztyki, które przyniosą radość innym i nam samym, a co najważniejsze nie spowodują, że przybędziemy na wadze.
Książka jest dla wszystkich którzy chcą przekazać swoim dzieciom zdrowe nawyki odżywiania. Troska o dziecko jest bodźcem do zmiany złych przyzwyczajeń żywieniowych całej rodziny. Autorka pokazuje nam nie tylko jak zdrowo jeść, ale w jaki sposób podawać posiłki, jak jeść. Mówi o atmosferze przy stole, rodzinnych rozmowach o tym ,że kluczem do sukcesu jest wspólne jedzenie, radość z ich przygotowywania i spożywania w miłej, spokojnej atmosferze oraz swoboda eksperymentowania. W książce poruszane są problemy niejadków, jak i dzieci z problemem nadwagi.